Pečovatelská služba

Pečovatelská služba Oblastní charity Strakonice je terénní sociální služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního omezení. Služba je poskytována ve vymezeném čase v pracovních dnech od 7:00 do 17:00 hodin v domácnostech osob na území ORP Strakonice, na části území ORP Prachatice a na území ORP Blatná (pozn.: na Blatensku také v sobotu od 9:00 do 14:00 hodin). Součástí pečovatelské služby je bezplatné základní sociální poradenství.

Služba je registrovaná dle zákona o sociálních službách a je zapsána v Registru poskytovatelů sociálních služeb ČR, identifikátor 1002436

Poslání

Posláním pečovatelské služby Oblastní charity Strakonice je pomoc při běžných činnostech osobám se zdravotním omezením a chronickým onemocněním, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné osoby.

Komu poskytujeme pečovatelskou službu

• Osobám od 18ti let věku
  • Seniorům
  • Osoby se zdravotním omezením
  • Osoby s chronickým onemocněním

Cíle pečovatelské služby

1. Umožnit uživatelům zůstat co nejdéle v domácím prostředí
  2. Podpora životního stylu, který si uživatel sám zvolil
  3. Poskytnout uživateli podporu či pomoc dle individuální potřeby

Zásady pečovatelské služby

• Zabraňujeme sociálnímu vyloučení uživatelů (podporujeme přirozenou vazbu na rodinu, přátele a místní komunitu).
  • Uživatelé jsou aktivními účastníky při uspokojování svých potřeb.

Základní činnosti při poskytování pečovatelské služby

• pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu:
    • pomoc a podpora při podávání jídla a pití,
    • pomoc při oblékání a svlékání včetně speciálních pomůcek,
    • pomoc při prostorové orientaci, samostatném pohybu ve vnitřním prostoru,
    • pomoc při přesunu na lůžko nebo vozík,
  • pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu:
    • pomoc při úkonech osobní hygieny,
    • pomoc při základní péči o vlasy a nehty,
    • pomoc při použití WC,
  • poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy:
    • zajištění stravy odpovídající věku, zásadám racionální výživy a potřebám dietního stravování,
    • dovoz nebo donáška jídla,
    • pomoc při přípravě jídla a pití,
    • příprava a podání jídla a pití;
  • pomoc při zajištění chodu domácnosti:
    • běžný úklid a údržba domácnosti,
    • pomoc při zajištění velkého úklidu domácnosti, například sezonního úklidu, úklidu po malování,
    • donáška vody,
    • topení v kamnech včetně donášky a přípravy topiva, údržba topných zařízení,
    • běžné nákupy a pochůzky,
    • velký nákup, například týdenní nákup, nákup ošacení a nezbytného vybavení domácnosti,
    • praní a žehlení ložního prádla, popřípadě jeho drobné opravy,
    • praní a žehlení osobního prádla, popřípadě jeho drobné opravy,
  • zprostředkování kontaktu se společenským prostředím:
    • doprovázení dětí do školy, školského zařízení, k lékaři a doprovázení zpět,
    • doprovázení dospělých do školy, školského zařízení, zaměstnání, k lékaři, na orgány veřejné moci a instituce poskytující veřejné služby a doprovázení zpět.

(ORP Strakonice):

Strakonice (Dražejov, Hajská, Modlešovice, Přední Ptákovice, Strakonice I., II., Střela, Virt), Cehnice (Dunovice), Čejetice (Mladějovice, Sedlíkovice, Sedliště, Sudoměř), Drachkov, Droužetice, Hlupín, Horní Poříčí (Dolní Poříčí), Jinín (Zorkovice), Kalenice, Katovice, Kladruby, Krejnice, Krty – Hradec, Kuřimany, Kváskovice, Libětice, Mečichov, Miloňovice (Nová Ves, Sudkovice), Mnichov, Mutěnice, Nebřehovice (Zadní Ptákovice), Novosedly (Koclov, Sloučín), Paračov, Pracejovice (Makarov), Přední Zborovice, Přešťovice (Slatina), Radějovice, Radošovice (Kapsova Lhota, Milíkovice, Svaryšov), Rovná, Řepice, Skály, Slaník, Sousedovice (Smiradice), Střelské Hoštice (Kozlov, Sedlo, Střelskohoštická Lhota), Štěchovice, Štěkeň (Nové Kestřany, Vítkov), Třešovice, Únice (Hubenov), Volenice (Ohrazenice, Tažovice, Tažovická Lhota, Vojnice), Zvotoky.

Oblast Osek/Radomyšl:

Doubravice (Nahošín), Droužetice (Černíkov), Chrášťovice (Klínovice), Osek (Jemnice, Malá Turná, Petrovice, Rohozná), Přešťovice (Brusy, Kbelnice, Slatina), Radomyšl (Domanice, Kaletice, Láz, Leskovice, Podolí, Rojice), Třebohostice (Zadní Zborovice), Únice (Hubenov), Velká Turná.

(ORP Strakonice):

Volyně (Starov, Zechovice, Černětice, Račí), Čepřovice (Jiřetice, Koječín) Čestice (Doubravice u Volyně, Krušlov, Nahořany, Nuzín, Počátky, Střídka, Radešov, Prkošín), Drážov (Dobrš, Kváskovice, Zálesí), Dřešín (Dřešínek, Hořejšice, Chvalšovice), Hoslovice (Hodějov, Škrobočov), Hoštice, Kraselov (Lhota u svaté Anny, Milčice, Mladotice), Litochovice (Neuslužice, Střítež), Milejovice, Němčice, Němětice, Nihošovice (Jetišov), Nišovice, Nová Ves (Lhota pod Kůstrým, Víska), Předslavice (Úlehle, Všechlapy, Marčovice, Kakovice), Přechovice, Strunkovice nad Volyňkou, Strašice (Škůdra), Úlehle (Radkovice, Švejcarova Lhota), Vacovice, Zahorčice.

(ORP Blatná):

Blatná (Blatenka, Čekanice, Drahenický Málkov, Hněvkov, Jindřichovice, Milčice, Řečice, Skaličany), Bezdědovice (Dobšice, Paštiky), Bělčice (Hostišovice, Hutě, Podruhlí, Újezdec, Tisov, Záhrobí, Závišín), Bratronice (Katovsko), Březí, Buzice (Václavov), Čečelovice, Hajany, Hornosín, Chlum, Chobot (Újezd u Skaličan), Kadov (Pole, Vrbno, Mračov, Lnářský Málkov), Kocelovice, Lažany, Lažánky, Lom (Neradov, Míreč), Lnáře (Zahorčice), Mačkov, Myštice (Kožlí, Laciná, Střížovice, Svobodka, Vahlovice, Výšice, Ostrov, Nevželice, Dvořetice), Předmíř (Metly, Řiště, Zámlyní), Tchořovice, Sedlice (Dol, Holušice, Mužetice, Němčice), Škvořetice (Pacelice), Uzenice, Uzeničky (Černívsko), Záboří.

Malenice (Straňovice, Zlešice),

(ORP Prachatice):

Bušanovice (Beneda, Horní a Dolní Nekvasovice)

Mikroregion Vlachovo Březí:

Bohunice, Budkov, Dub (místní části: Borčice; Dubská Lhota; Dvorec; Javornice), Dvory, Krajníčko, Kratušín (místí část: Chlístov), Lažiště, Lipovice (místní část: Konopiště), Strunkovice nad Blanicí (místní části: Blanička, Malý Bor, Protivec, Svojnice, Šipoun, Velký Bor, Žíchovec), Tvrzice, Vlachovo Březí (místní části: Dáchov, Dolní Kožlí, Doubrava, Horní Kožlí, Chocholatá Lhota, Mojkov, Uhřice), Zábrdí.

Pozn.: V obcích Mikroregionu Vlachovo Březí Chlumany, Šumavské Hoštice (místní části: Kosmo, Škareza, Vojslavice, Nedvídkov) a v obci Žárovná, poskytuje pečovatelskou službu Oblastní Charita Vimperk.