Děkujeme za všechny zaslané recepty na jablíčkové dobroty. V Domu klidného stáří sv. Anny v Sousedovicích jsme některé hned vyzkoušeli a rádi se s Vámi o ně podělíme.
Báječný jablečný koláč s drobenkou (od paní Jany M.)
Těsto: 0,5 hrnku oleje, 2 ks vejce, 1 hrnek mléka, 1 hrnek cukru krupice, 3 hrnky hladké mouky, citronová kůra, citronová šťáva, 1 balíček kypřícího prášku.
Drobenka: máslo, cukr moučka, hrubá mouka
Náplň: jablka, 4 lžíce cukr krupice, 1 balíček vanilkového cukru, 1 balíček skořicového cukru
Koláč pečreme cca 30 minut v předehřáté troubě
Skvělý vánoční punč (od paní Jitky K.)
Nakrájíme jablka a hrušky Pokud máme aronii, tak ta je také dobrá. Oloupeme citron a pomeranč a také nahrájíme. Můžeme přidat rozinky a dále koření: celá skořice, badyán, hřebíček. Zasypeme cukrem a promícháme. Přidáme trochu vody. Toto vše dáme na pekáč nebo do nějaké zapékací mísy a v troubě pečeme do doby, až vše probublává. Necháme malinko povařit a nakonec nalijeme červený punč. Horké lijeme velkým trychtýřem do skleniček, zatáhneme a obrátíme. Můžeme jíst jako mlsku a nebo dát několik lžic do hrnečku, zalít horkou vodou a máme luxusní vánoční punč :-)
Rozpečená jablka na pánvi (od paní Blanky M.)
Jablka okrájíme, nakrájíme na kousky a na pánvi s trouchou másla a skořice rozpečeme. Je to dobrota za pár minut, která se úplně rozplývá na jazyku.