Pečovatelská služba Volyně

Služba je registrovaná dle zákona o sociálních službách a je zapsána v Registru poskytovatelů sociálních služeb ČR,Identifikátor služby: 7 347 186

Pečovatelská služba je terénní služba poskytovaná od 1. 6. 2002 osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby. Služba je poskytována ve vymezeném čase od pondělí do pátku od 7:00 do 17:00 hodin v domácnostech osob na území Volyňska, Česticka a části Mikroregionu Vlachovo Březí.

Součástí služby je bezplatné základní sociální poradenství.

Služba obsahuje zejména tyto základní činnosti:

• pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu
  • pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu
  • poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy
  • pomoc při zajištění chodu domácnosti
  • zprostředkování kontaktu se společenským prostředím

Posláním pečovatelské služby Oblastní charity Strakonice je pomoc při běžných činnostech osob se zdravotním omezením, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné osoby.

Věková skupina:

• od 18 let věku

Cílová skupina:

• Senioři
  • Osoby se zdravotním omezením
  • Osoby s chronickým onemocněním

Kapacita služby:

140 uživatelů (počet aktivních smluv v daný okamžik). V jeden okamžik lze poskytnout službu maximálně 4 uživatelům. Pečovatelská služba Volyně využívá 4 automobily.

Cíle:

• Umožnit uživatelům zůstat co nejdéle v domácím prostředí
  • Podpora životního stylu, který si uživatel sám zvolil
  • Poskytnout uživateli podporu či pomoc dle individuální potřeby

Zásady pečovatelské služby:

• Zabraňujeme sociálnímu vyloučení uživatelů (podporujeme přirozenou vazbu na rodinu, přátele a místní komunitu).
  • Uživatelé jsou aktivními účastníky při uspokojování svých potřeb.

Oblast působení pečovatelské služby Volyně (ORP Strakonice):

Volyně (Starov, Zechovice), Čestice (Doubravice u Volyně, Krušlov, Nahořany, Nuzín, Počátky, Střídka, Radešov, Prkošín), Drážov (Dobrš, Kváskovice, Zálesí), Dřešín (Dřešínek, Hořejšice, Chvalšovice), Hoslovice (Hodějov, Škrobočov), Hoštice, Kraselov (Lhota u svaté Anny, Milčice, Mladotice), Milejovice, Němčice, Němětice, Nihošovice (Jetišov), Nová Ves (Lhota pod Kůstrým, Víska), Přechovice, Strunkovice nad Volyňkou, Úlehle (Radkovice, Švejcarova Lhota), Vacovice, Zahorčice.

Mikroregion Vlachovo Březí (ORP Prachatice):

Bohunice, Budkov, Dub (místní části: Borčice; Dubská Lhota; Dvorec; Javornice), Dvory, Hoštice u Volyně, Chlumany, Krajníčko, Kratušín (místí část: Chlístov), Lažiště, Lipovice (místní část: Konopiště), Strunkovice nad Blanicí (místní části: Blanička, Malý Bor, Protivec, Svojnice, Šipoun, Velký Bor, Žíchovec), Šumavské Hoštice (místní části: Kosmo, Škareza, Vojslavice, Nedvídkov), Tvrzice, Vlachovo Březí (místní části: Dáchov, Dolní Kožlí, Doubrava, Horní Kožlí, Chocholatá Lhota, Mojkov, Uhřice), Zábrdí, Žárovná.

Po vzájemné dohodě lze poskytovat službu v případě nenaplněné kapacity služby i v jiných obcích.

Služba je financována z těchto zdrojů:

MPSV, Jihočeský kraj(Krajský dotační program na podporu sociálních služeb), a z dalších zdrojů.

Kontaktní kancelář:

Vimperská 595. 387 01 volyně