V domově smích a zpěv vystřídalo ticho

Poprvé v šestnáctileté historii Domu klidného stáří sv. Anny se nebude konat oslava „narozenin“ tohoto domova. Provoz domova pro 30 obyvatel byl zahájen 14.5.2004 a pokaždé se toto výročí, až do letošního května,  důstojně slavilo.

„Každoročně připravujeme s obyvateli program na Den otevřených dveří. Zveme sem naše přátele, spolupracovníky, sponzory atd. Kvůli pandemii se ale letos Den otevřených dveří nekoná. Vstup cizích osob by znamenal pro naše obyvatele velké riziko,“ konstatovala smutně ředitelka Oblastní charity Strakonice a vedoucí domova Olga Medlínová.

Zavzpomínala na předešlou oslavu. Ta byla skutečně velká, protože se slavilo dvojité výročí. Oblastní charita Strakonice slavila 20 let od založení a domov 15 let od zahájení provozu. K výročí přijel pogratulovat i ředitel Diecézní charity České Budějovice Jiří Kohout. Když společně s ředitelkou Medlínovou sfoukli 15 svíček na dortu, předvedli obyvatelé hudební vystoupení nacvičené speciálně pro tuto slavnost. Pak přicházeli hosté, které ředitelka prováděla domovem.  Všichni si pochutnali na bohatém občerstvení a s úsměvem pak šli na slavnostní Mši svatou, která oslavu uzavřela.

Od začátku letošního března ale domov posmutněl. Vlivem pandemie byly zakázány návštěvy i společné aktivity. „Chodila jsem ztichlým domovem a říkala si, že musíme udělat vše proto, abychom domov oživili. Jinak naši obyvatelé nezemřou na covid-19, ale na samotu a stesk,“ pokračovala ředitelka v líčení náročného období.

„Vyzvali jsme rodiny, aby svým příbuzným často telefonovali a umožnili jsme videohovory. Pracovnice denních aktivit se zaměřily především na individuální pohovory v pokojích. Na klubovny i ven jsme brali lidi maximálně po deseti, aby byly dodrženy dostatečné odstupy. Bylo velmi znát, jak lidem chybí kontakt s rodinou i skupinové aktivity jako zpívánky, mše svaté atd.,“ dodala.

Od 25.5.2020 budou návštěvy v domově opět povoleny, ale pouze v omezeném režimu a za předpokladu dodržování přísných hygienických opatření. Lidé si již také užili první zpívánky od doby vyhlášení nouzového stavu, a to na krásně rozkvetlé zahradě.

Dům klidného stáří sv. Anny, který poskytuje sociální služby 30 obyvatelům starších 60 let, najdeme v malé vesnici blízko Strakonic. Je určen lidem, jejichž zdravotní stav vyžaduje nepřetržitou péči.

V tomto zařízení se personál snaží poskytnout lidem skutečný domov a vytvořit jim v rámci možností pocit domácího prostředí. S úsměvem na tváři tu potkáte každého pracovníka snažícího se těmto lidem jejich život usnadnit péčí o tělo i o duši. Nechybí zde zvířátka pro potěšení a odehrává se tady velké množství nejrůznějších aktivit. Obyvatelé i personál zde tvoří jednu velkou milující rodinu.

Text: Aneta Šímová

Foto: archiv OCHS